CroLand.hr
OPG Pleško Brankica
O nama

O nama

Naše ruže rastu na polju u Hrvatskom Zagorju, između Tuheljskih toplica i Klanjca, daleko od velikih prometnica. Tamo smo 2014. zasadili tri sorte damaščanskih ruža: Kazanlak (poznatija kao Bugarska ruža), Ispahan i Pink leda, a 2018. dopunili sa novim sortama damašćanskih ruža: Celsiana, Leda i Duc de Cambridge. Ove starinske ruže izrazito bogatog mirisa inspirirale su nas na otkrivanje blagodati i čarolije okusa i mirisa dobivenih od latica ruže. Tako smo u međuvremenu stvorili dvije linije prozvoda od ruže – jednu  kozmetičkih i drugu prehrambenih. Svi proizvodi rađeni su i pakirani ručno, u Hrvatskoj. Neka i vama donesu užitak kakav su poznavali još i stari Grci i Rimljani, te ljubav i ljepotu kao što i priliči simbolici ruže, kraljice cvijeća. A možda neke od vas bogatsvo okusa i mirisa ruže inspirira i za kreativni rad, baš kao što su nas ruže isnpirirale i za izradu keramičkih lapmica s motivima ruže.
Ruža sigurno svugdje na svijetu plijeni pažnju svojom ljepotom i mirisom, ali na Zapadu je povijest ruža toliko utkana u kulturu i mitologiju i isprepletena u povijesne događaje da za nas ima i mnogostruko, bogato simboličko značenje.


Jeste li znali?


Prema nekim tumačenjima porijeklo riječi 'ruža' (lat. 'rosa' od starogr. 'rhodon') dovodi se u vezu s indogermanskom riječi 'vrod' što znači 'nježan'.
Ruža je srodnica gotovo svih voćnih vrsta umjerenog pojasa svjeverne polutke – jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje, marelica, malina, kupina... – s kojima zajedno pripada porodici ružovki.
U starogrčkoj mitologiji ruže su bile posvećene i Afroditi, božici ljubavi, i Ateni, božici mudrosti.
Zapadnjaci cijene ružu približno onoliko koliko istočnjaci cijene cvijet lotosa.
Ruži se pridaju brojna značanja. Tako se bojama ruža koje se nekome poklanja može izraziti ljubav (crvene ruže), platonska ljubav (bijele ruže), ljubomora (žute ruže) ili strast (narančaste ruže).
Ono što je izgovoreno 'sub rosa' (pod ružom) predstavlja tajnu. Izraz potječe iz Staroga Rima gdje je postojao običaj da se polaganjem ruže na stol ili vješanjem vjenca od ruža na ulaz u prostoriju upozori sve pristutne da se od njih, za sve rečeno za tim stolom ili u toj prostoriji, traži prisega na šutnju.
Osim za ukras i kao motiv u mitologiji i književnosti, ruže se od davnina koriste i u prehrani, ali i u apotekarstvu. Jedna vrsta ruže, Rosa gallica officinalis, čak je i nazvana Apotekarskom ružom.
Damask – damašćanske ruže (rosa damascena), cijenjene po svom mirisu, od davnina uzgajane za  komercijalnu proizvodnju ružina ulja, za litru ulja potrebno je ubrati 4000kg latica. Cvatu jednom godišnje, dvadesetak dana, te se beru u ranu zoru dok su još latice okupane rosom. Najpoznatije sorte damaščanskih ruža: Kazanlak, Ispahan, Leda, Blush Damask, Omar Khayyam, Celsiana, Duc de Cambridge...
Ove starinske sorte uvijek će privlačiti pažnju iskrenih zaljubljenika u ruže.

Prima:

OPG Pleško Brankica
Pristava 100
49215 Tuhelj
OIB: 64962983190
cro.rosa.damascena@gmail.com
091 5543670

Preporuke za vas...