CroLand.hr
Pivovara Barilo
O nama

O nama

Pivovara Barilo je jedna mala obiteljska pivovara, kuhar I osnivač je Tomislav Raos a pomaže mu supruga Klara.  Nalazi se u Dugom Ratu, između Splita i Omiša.

Pivar Tomislav se nakon rada u inozemstvu te proučavanju i kušanju različitih vrsta piva po Europi, odlučio na izučavanje literature i kuhanja vlastitog piva.
Nakon što je njegovo pivo bilo odlično prihvaćeno od strane prijatelja i poznanika odlučio se na otvaranje vlastite pivovare.

'Barilo' znači manja bačva, a nekada je izraz označavao i mjernu jedinicu za količinu praktično bilo čega, od ulja preko vina pa preko soljene ribe.

Logo pivovare se sastoji od glave magarca, češera hmelja i obruba bačve.


Naša misija

Želja nam je bila proizvoditi kvalitetno lokalno Craft pivo, i sada proizvodimo tri različita stila. Imena piva dana su po povijesnim osobama omiškog kraja. Na taj način približili smo domaćim i stranim gostima burnu prošlost ovih krajeva.

S toga smo naša piva nazvali:

    • „Mila” – po Mili Gojsalić, mitskoj figuri iz hrvatske povijesti. Riječ je o povijesnom događaju iz 1530. godine u kojem je turski Ahmed-paša krenuo na Poljica. Utaborio se u Podgracu u Gatima gdje mu je silom dovedena Mila, mlada seljanka iz Kostanja u Zagori te ju je on silovao. Mila se noću iskrala iz pašinog šatora, istrgla baklju i s njom ušla u skladište baruta. Skladište je eksplodiralo, ubilo pašu i većinu turskih časnika, Poljičani su se ohrabrili, napali i porazili Turke. U spomen na njen herojski čin, nedaleko od sela Gata danas se nalazi vidikovac s kipom ove mlade junakinje, koju s pravom nazivaju poljičkom Ivanom Orleanskom. Impresivni kip djelo je svjetski poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića,

    • „Malduk” – Stari Omišani su bili gusari! Čitavo 12. i 13.stoljeće omiški gusari bili su vladari mora od Splita do Dubrovnika, a svi brodovi koji su prolazili kraj ovog malenog grada na ušću Cetine morali su plaćati danak za slobodnu plovidbu ili riskirati borbu s nemilosrdnim gusarima iz koje su tek rijetki od njih izlazili kao pobjednici.

Omišani su tako, pod vodstvom čuvenih knezova Kačića, a jednog od njih su zvali MALDUK, gotovo dva stoljeća vladali velikim dijelom Jadrana i napadali trgovačke brodove bogatih gradova poput Splita, Kotora, Dubrovnika i Venecije pa čak i papinske galije koje su Jadranom plovile prema dalekoj Palestini.


    • „Apach“ – Tko se još ne sjeća filmskog serijala o Winnetou iz 1960tih?... radnja filma se odvija u divljem zapadu sa indijanskom poglavicom iz plemena Apači. A serijal je snimljen u divljini nedirnute hrvatske prirode. Sniman je na rijeci Cetini blizu Omiša te u Nacionalnim parkovima Paklenica, Plitvička jezera i Krka te Velebitom. Zato naše pivo Apach ima etiketu indijanca, a u pozadini je oslikano mjesto na Cetini gdje glavni lik filma skače sa 28 metara u rijeku Cetinu.


ADRESA:

  • Dućki put 13, Dugi Rat (sjedište firme)
  • Poljička cesta 151, Dugi Rat (pogon/proizvodnja)

Prima:

Pivovara Barilo
Dućki put 13
21315 Dugi Rat
OIB: 82530930771
info@pivovarabarilo.hr
098 9609310

Preporuke za vas...