CroLand.hr
Pivovara 022
O nama

O nama

TKO SMO MI?

Nema veće sreće nego spojiti ugodno s korisnim. Nakon godina kuhanja piva u podrumima, konobama, kuhinjama došlo je vrijeme da svoje znanje i iskustvo prenesemo na viši nivo. Ionako nam skuhane količine piva nikad nisu bile dostatne ni za nas, a kamoli za sve one koji su htjeli probati to pivo iz podruma.

I evo nas… Imamo svoju pivovaru…

Potražite nas, probajte naše pivo i javite nam vaše mišljenje. Svaki prijedlog ili kritika dobro su nam došli. Tu smo radi vaših žednih grla.


Mi smo Luka i Vedran i pomažemo žednima!!!


PIVO:


1066

PIVO KOJE PRIČA PRIČU

Ovaj pivski stil potječe iz 19. stoljeća iz Kalifornije gdje su pivari bez mogućnosti hlađenja proizvodili pivo pomoću lager kvasca na temperaturama karakterističnim za gornje vrenje. Pivo zadržava lagerkarakter, ali sa dozom ale voćnosti.

O najstarijoj povijesti Šibenika ne zna se mnogo. Pretpostavlja se da je bio utemeljen u doba kneza Domagoja u IX. st. Isprva se razvijao kao utvrda (castrum) sa starijim predgrađem (suburbium) na području Dolca i mlađim na istočnoj strani kaštela, gdje je u XII. st. sagrađena crkva sv. Krševana, oko koje se poslije razvila jezgra srednjovjekovnoga grada. Šibenik je pripadao skupini tzv. hrvatskih gradova, a izniknuo je na brijegu 70 m iznad mora (današnja tvrđava sv. Mihovila), na kojem nije nađen nikakav trag antičke urbane tradicije, ali je bilo nekog života u kasnoantičko doba. Prvi spomen nalazi se u ispravi kralja Petra Krešimira IV. od 25. prosinca, 1066., kojom je kralj poklonio slobodu benediktinskomu samostanu sv. Marije u Zadru.

Stil: California Common

IBU: 35 | EBC: 23 | ABV: 5%

Ambalaža: Boce 0,33 l, Boce 0,5 l  i Bačva 18 l i 25 l


1646

PRIČA SE NASTAVLJA

Na brdu Vidakuša, 80 metara nad gradom, još u davnoj 1646. godini smjestila se tvrđava Barone. S trima ostalima šibenskim tvrđavama čini jedinstven obrambeni sustav grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada, a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe.

Prije njezine gradnje grad Šibenik, tada posjed Venecije, su od napada neprijatelja štitile gradske zidine i tvrđava sv. Mihovila. Ti obrambeni objekti su bili obnavljani samo periodično i nalazili su se u lošem stanju, a ujedno su niži od okolnih brda i zbog toga ranjivi na topovsku paljbu. Niz mletačkih upravitelja i službenika, te poslanstva Šibenčana, su kroz 16. i 17. stoljeće u svojim izvještajima naglašavali loš obrambeni položaj Šibenika i potrebu izgradnje novih tvrđava. Sve te preporuke bile su odbacivane od mletačke vlade zbog nedostatka sredstava.

Nove okolnosti stigle su izbijanjem rata između Venecije i Osmanskog Carstva 1645. godine, poznatog kao Kandijski rat. Osmanska vojska se u proljeće 1646. počela skupljati u Bosni i dalmatinskom zaleđu. Nakon prvih uspjeha osmanske vojske, na novi zahtjev Šibenčana da ih Venecija zaštiti, ratno vijeće im još jednom odbija dati pristanak, ali im ne zabranjuje gradnju. Na tu prešutnu dozvolu, 1. kolovoza 1646., kreće gradnja obje tvrđave, uz sudjelovanje i na trošak svih građana. Već nakon manje od dva mjeseca (58 dana) Šibenik je bio spreman za obranu od manjeg osmanskog napada 7-13. listopada.

Obje tvrđave su preko zime dovršene i pojačane, te su spremne dočekale iduću sezonu ratovanja. Bosanski paša Tekijeli je pod Šibenik u drugoj polovici kolovoza doveo 25-30 tisuća vojnika, te dvadesetak topova, koji su počeli napad na Šibenik 24. ili 25. kolovoza. Zapovjednik obrane Šibenika bio je već spomenuti barun von Degenfeld. Glavnina napada bila je usmjerena na obližnju tvrđavu sv. Ivana, dok je sporedni napad ciljao tvrđavu Barone, preko brda Oglavno sjeveroistočno od nje. Konačni napad, najstrašniji u šibenskoj povijesti, je odbijen, te se osmanska vojska povukla 16. rujna uz velike gubitke.

Stil: Pale ale

IBU: 30 | EBC: 11 | ABV: 4,8%

Ambalaža: Boce 0,33 l, Boce 0,5 l, Bačva 18 l i 25 l


83:82

NASTAVLJAJUĆI PRIČU


o povijesti grada Šibenika, došli smo i u nedaleku prošlost, točnije na dan 09.04.1983. Dan kada je cijeli Šibenik drhtio i strepio zbog jedne košarkaške utakmice. Dan kada su košarkaši “Šibenke” postali zlatni, prvaci bivše države, a u čast njihovom zlatu, izbacili smo na tržište zlatni ale (golden ale).

Taj dan za nas Šibenčane, zauvik će ostati u posebnom sjećanju i Šibenka će zauvik ostati prvak, unatoč skandaloznoj odluci (čitaj: drskoj krađi) tadašnjeg KSJ da se utakmica u Šibeniku poništi i odigra nova u Novom sadu. U spomen na tu utakmicu,u spomen na osvojeno košarkaško prvenstvo tadašnje države, naše pivo nazvali smo rezultatom kojim je Šibenka pobijedila Bosnu, nazvali smo ga 83:82

Stil: Golden Ale

IBU: 21 | EBC: 9 | ABV: 4,2%

Ambalaža: Boce 0,5 l, Bačva 25 l

Prima:

Pivovara 022
Dubravski put 2 a
22000 Šibenik
OIB: 57679961977
info@pivovara022.hr
0912771291

Preporuke za vas...

OPG Miljenko Šimunović

Detaljnije

Mini sirana Gašić

Detaljnije

Seljačko Domaćinstvo Čapo

Detaljnije

Gradski muzej Vinkovci

Detaljnije