CroLand.hr
OPG Pandurić Nikola
O nama

O nama

U jesen 2017. g. posadili smo haskap na površinu 0,6 ha na svom OPG-u u neposrednoj blizini Marijanaca sa željom za uzgojem ove kod nas u RH još relativno nepoznate ali izrazito zdrave bobičaste kulture. Nasad je u prijelaznom razdoblju na ekološku proizvodnju i ove godine trebamo dobiti ekološki certifikat, na svom imanju koristimo isključivo certificirana ekološka gnojiva kako bi naši kupci dobili kvalitetan i zdrav proizvod koji ima izrazito velike blagodati za zdravlje.

 O haskapu
 Riječ ‘haskap’ potiče iz jezika Ainua, starosjedilaca Japana, koji plod haskapa jedu stoljećima, a u prijevodu bi značila ‘mnoštvo poklona s grane’. 

(hrv. kozja krv ili modra kozokrvina lat. Lonicera caerulea ) kod nas je poznat i pod imenom sibirska borovnica ili mayberry. U prirodi ova jagodičasta voćna vrsta raste u Japanu, Kini i Rusiji  pa tamo postoji duga tradicija uzgoja ovog voća, dok se u zadnje vrijeme uzgoj proširio i u neke druge europske zemlje ( Poljska, Slovačka…) te u Kanadu. Haskap je tamno plava / ljubičasta bobica, dozrijeva krajem svibnja,  izvrsnog i specifičnog okusa ( između borovnice i šljive…op.a.), teksture slične kiviju a sadži iznimno visoke količine vitamina A, C i E, kalcija, kalija te  različitih antioksidansa pa stoga ima antikancerogeno, antimutageno, protuupalno i protualergijsko djelovanje. Haskap ima izvrstan okus te se može konzumirati sirov, može se preraditi u voćni sok, u džemove, različita alkoholna pića, dodati u jogurt ili umake kod spremanja divljači ili jela od crvenog mesa ili biti glavni sastojak sladoleda ili smoothie-a a navodno su i sovjetski astronauti u svemir nosili sok od haskapa kako bi ostali fit i zdravi.

 Za sada u ponudi imamo haskap u svježem obliku pakiran u posudice od:

  • 125 g / 10 kn
  • 250 g / 20 kn
  • 1 kg / 80 kn

Minimalne količine za dostavu na području Osijeka i okolice je 3 kg.

Prima:

OPG Pandurić Nikola
J. J. Strossmayera 75a
31555 Marijanci
panduric.nikola@gmail.com
091 588 1540

Preporuke za vas...